woonhuis Biesbosch; veel licht en geweldig uitzicht.


Vervangende nieuwbouw woning; op terp om ruimte voor de rivier te maken.

De terp ligt hoog boven het landschap. Dit geeft fantastisch uitzicht op de omgeving rondom. Maar je bent ook kwetsbaar, overal zichtbaar. De wind heeft vrij spel, er is geen beschutting / bescherming.

Bij boerderijen worden van oudsher bomen om het terrein met de woning geplaatst om beschutting te creëren. Het beeldkwaliteitplan geeft aan dat hoge groene schermen niet gewenst zijn. Daarom wordt openheid versus beschutting gezocht in de plaatsing van de gebouwdelen en de functies.

De hoofdmassa van de woning ligt op de noordzijde van de terp, met uitzicht op de kreek. De aanbouw met keuken en het bijgebouw zijn naar voren (richting het zuiden) geschoven. Zo ontstaat er een u-vorm met een beschutte buitenruimte met terras, tuin, route naar de entree.

Het bijgebouw, de schuur, is gepositioneerd op de oostkant in de richting van de buren. De keuken is als spil van de woning 4 zijdig georiënteerd. Op het noordwesten ligt een tweede terras, georiënteerd op de kreek en de ondergaande zon.

Het bijgebouw staat op 3 m1 afstand van de woning, e.e.a. conform het bestemmingsplan. Deze zone leidt de bezoeker onder de pergola door naar de voordeur.

De hal heeft een mooie ruimtelijkheid met een vide naar de 1e verdieping. De dakvorm is ook van binnen goed zichtbaar vanaf de begane grond. Een mooi verticaal raam en een dakraam zorgen voor veel licht in de hal en op de overloop op de verdieping.

Om de woning levensloopbestendig te maken is de ouderslaapkamer met een eigen badkamer op de begane grond. De slaapkamer ligt op het noorden om lekker koel te kunnen slapen. ’s Ochtends kunnen de dubbele deuren opengezet worden en kan de dag met een blik in de tuin en op de horizon begonnen worden. De kamer is ook te gebruiken als werkkamer nadat 1 van de kinderen het huis uit is. Maar voorlopig is de verdieping het domein van de 3 dochters.

Bij het betreden van de woonkamer wordt de blik direct gericht op de 2 schuifdeuren naar de leefkeuken met een open haard daartussen. Om het hoekje rechts ligt een intieme zithoek met uitzicht op de kreek. Aan de zuidzijde, links, is het plafond hoger en valt er zon en licht diep de woonkamer in door het bovenlicht boven het dak van het terras. Dubbele deuren geven toegang tot het terras.

Achter de woonkamer ligt de aanbouw met de leefkeuken. De keuken heeft een eethoek met een prachtig uitzicht naar 3 zijden en contact met de dijk en het entreegebied. Men heeft zicht op wie er voorbij gaat en wie op bezoek komt, wat een beetje controle maar ook levendigheid geeft. ’s Ochtends kan er in de ochtendzon ontbeten worden, maar ook de avondzon valt naar binnen. Vanuit de keuken heb je toegang tot het beschutte overdekte terras op het zuiden en tot het terras op het noordwesten.

 

In dit gebied wordt geen gas en riool aangelegd. De woning wordt verwarmd met een installatie met warmtepomp op bodemwarmte. Vuil water gaat naar de septictank. Schoon water naar de kreek. Voorzieningen voor het aansluiten van zonnepanelen worden bij de bouw meegenomen waardoor de woning eenvoudig energie-nul kan worden.

 

De opdrachtgever wilde graag met een bekende plaatselijke aannemer werken. Met Aannemersbedrijf Gebr. Ritmeester bv werd een bouwteam gevormd waardoor de opdrachtgever voor indiening bouwvergunning exact wist wat de bouwkosten waren. Zowel de voorbereiding als het bouwproces verliepen heel voorspoedig. Het is prachtig geworden.

oplevering december 2014 fam. Ippel-Rousse nieuwbouw, woningbouw