woonhuis Made; prachtig metselwerk met fris wit stucwerk.

Een royale energiezuinige levensloopbestendige woning met casco van prefabbeton.

Deze nieuwe woning staat in de nieuwe wijk Prinsenpolder in Made te schitteren tussen de andere pas gebouwde huizen. Het huis wijkt niet erg af maar oogt net even frisser en moderner.

Conform eisen in het stedenbouwkundig plan sluit de architectuur van de woningen in deze nieuwe wijk nauw aan op de bestaande bouw van Made. Een traditionele bouw met bakstenen in rode kleur of wit gekeimd (geschilderd), antraciete dakpannen, lichte kozijnen en zinken goten. Alles van hoogwaardige kwaliteit, qua vormgeving met een knipoog naar de jaren ’50, afgewerkt met moderne details.

Deze uitstraling is precies wat de opdrachtgever voor ogen staat. Ze bemachtigen een mooie kavel. Samen maken we een plan voor een royale woning met garage.

De positie van de woning is vergelijkbaar met de belendende percelen; iets terugliggend van de straat, aan de zuidzijde los van de kavel, aan de noordzijde de garage aan het huis tot op de erfgrens.

Een erker aan de voorzijde en bij de entree geven de woning extra karakter. Het witte stucwerk contrasteert mooi met het prachtig uitgevoerde donkerrode metselwerk. De erker is asymmetrisch, met aan één kant een open hoek die richting geeft naar de kant van de entree.

Uiteraard is de woning zeer goed geïsoleerd. Daarnaast zijn op het dakvlak op het zuiden zonnepalen opgenomen.

Een uitbouw aan de zijgevel op het zuiden zorgt, zonder inkijk door de buren, voor licht in het midden van de ruim 15 meter diepe woonruimte beneden.

De hal vormt het visitekaartje van het huis; licht, ruimtelijk, zichtlijnen naar de verdiepingen, een mooie trap. Maar niet alleen de hal is prachtig. Alle ruimtes zijn royaal en toch intiem. Alles is goed afgestemd op het gewenste gebruik. Een grote woonkamer met een mooie gashaard. Aan de achterzijde loopt de leefkeuken vloeiend over in een groot terras. Drie grote slaapkamers op de eerste verdieping. De ramen aan 2 zijden in de hoek geeft mooi licht en uitzicht. Een badkamer van 3 bij 5 meter. Daarnaast ook nog 2 sfeervolle kamers onder de kap met een 2e badkamer.

De woning is levensloopbestendig. Er is een nis in de woonkamer, met daarboven een berging op de verdieping. Als dat nodig is kan hier heel eenvoudig een woonhuislift geïnstalleerd worden. Alle voorzieningen incl. vloersparingen zijn meegenomen.

Het casco is uitgevoerd in prefab-beton-elementen. De opdrachtgever was tot voor kort werkzaam bij Holcim, daar zijn dan ook de prefabwanden betrokken. Alle voorzieningen werden van te voren ingestort. Zie voor meer informatie over dit prefab systeem op www.holcim.nl.

 

Foto’s exterieur; Martijn Heil Fotografie.

 

oplevering voorjaar 2016 de heer en mevrouw Blonk nieuwbouw, woningbouw