seniorenwoningen met wintertuin; veel contact en gezelligheid.

woongebouw ’t Moriaantje in Wormer

20 Houtskeletbouw-woningen worden verwarmd door 2 cv-ketels.

In een kleinschalige omgeving, op een voormalig schoolterrein, is een gebouw met 20 gelijkvloerse seniorenwoningen en een wintertuin gebouwd. Het gebouw voegt zich met z’n twee lagen en kap naar de omgeving. Verscholen achter de woningen ligt een wintertuin. De wintertuin is de entree, een plek om elkaar te ontmoeten, een aangenaam overgangsgebied naar buiten, en een energetische buffer naar de woningen.

Zowel opdrachtgever als architect wilden een duurzaam gebouw ontwikkelen, maar dan wel op een eenvoudige manier. Gekozen is voor een casco in houtskeletbouw. Hout is een vernieuwbaar product en daardoor veel minder milieubelastend dan alle andere andere materialen voor het casco. De isolatiewaarde kan eenvoudig opgevoerd worden. Alle 20 woningen worden verwarmd door slechts 2 cv-ketels die opgesteld staan in een van de bergingen op de kop van het gebouw bij de achterom. Een individuele warmtepompboiler per woning onttrekt warmte uit de afgevoerde ventilatielucht om deze aan te wenden t.b.v. opwarming van de aangevoerde ventilatielucht en de warmwatervoorziening.

Het project heeft het seniorenlabel, het politiekeurmerk en een groenhypotheek, waardoor het gunstig kon worden gefinancierd.

 

Dit project is tot stand gekomen als architect bij van der breggen architecten

oplevering 1999 Woningbouwvereniging Wormer nieuwbouw, woningbouw