prijsvraag Museum der Gegenwart in Saarbrucken

Wat nu een strak modernistisch gebouw op een grasvlakte is, wordt een levendig plein over 2 niveaus. Aan dit plein vinden we het huidige museum voor moderne kunst, het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, een café / restaurant en het naburige conservatorium. De huidige beeldentuin aan de rivier de Saar wordt een museale route die via de tuin over het plein naar de patio in het plein voert.

De entree kiest geen partij, maar is een mysterieuze REDBOX op het plein. In de wereld onder het plein, aan de patio, komen de diverse functies bij elkaar. Men kan er terecht voor een heerlijk lange culturele dag. Maar ook voor een kort bezoek met een duidelijke bestemming.
Het nieuwe museum staat als een baken aan de rand van het plein, zichtbaar vanaf de overkant van de Saar. In een kern van 18x18m2 hangen vloervelden op diverse hoogtes. Een hellingbaan slingert om de schacht en maakt toegang tot alle niveaus mogelijk. Vides en perforaties in de schacht zorgen voor ruimtelijkheid, licht en verrassende zichtlijnen.
Overdag toont het museum zijn inhoud en beweging. ’s Avonds wordt het zelf een uitbundig gekleurd kunstwerk door de gevel van speciaal glas met LED-verlichting.

 

Dit project is tot stand gekomen i.s.m. Margriet Jaeger.

ontwerp 2007 Stiftung Kulturbesitz Saarbrucken nieuwbouw, utiliteitsbouw