jongerenwoningen met ‘wauw-factor’ in voormalige school

De St. Aloysiusschool in Zoeterwoude is een gemeentelijk monument en natuurlijk gaan we respectvol met het gebouw om. De gevels en het dak worden aan de binnenzijde geïsoleerd. Er worden slecht kleine aanpassingen aan het exterieur gedaan, geheel in stijl met het oorspronkelijke gebouw. We kiezen duurzame materialen die aansluiten op het bestaande. De woningen zijn zeer zuinig met energie en van het gas af. De kwaliteit van het gebouw is ingezet om bijzondere woningen te maken, met een mooie ruimtelijkheid en veel lichtinval.

De begane grondwoningen maken gebruik van de oorspronkelijke hoofdentree. De bovenwoningen hebben toegang via een buitentrap op beide kopgevels, waardoor de looplijnen kort zijn en de vluchtroute is gegarandeerd.
Op de begane grond krijgen de kozijnen dubbele deuren, die toegang geven tot de eigen tuin. Dat geeft het gebouw een meer open karakter, een meer levendige en groene gevel, zonder de essentie aan te tasten.

De achtergevel blijft ongewijzigd en in de kap wordt voor elke woning een kleinschalige dakkapel opgenomen. Elke woning krijgt daarmee zijn eigen identiteit. Voor de dakkapel heeft iedere bovenwoning een eigen buitenruimte. Grote plantenbakken scheiden de buitenruimtes van elkaar en zorgen voor een groen aanzicht. Het resultaat is een verfijnd en rustig beeld.

Aan de voorzijde is de buurttuin te vinden. Deze staat ter beschikking van de bewoners van het gebouw en de buurt. Daar kom je samen en maak je contact. Tussen het gebouw en de muziekschool wordt een mooie groene speeltuin gerealiseerd voor de kinderen uit de buurt en de bezoekers van de muziekschool. De inrichting zal in overleg met de buurt bepaald worden.

De inzending voor deze tender is gemaakt i.s.m. Herkon en Atelier Limes

oktober 2020 gemeente Zoeterwoude verbouw, woningbouw