prijsvraag ‘’De top van Bischoff’’; groene wereld op het dak.

De opgave; Ontwerp woningen op het bestaande Bischoff-gebouw aan het marktplein van Hengelo.

Best of both worlds

Met dit plan realiseren we de meest gewilde woonvorm in een binnenstedelijke context op een ‘’rest’’-locatie. We combineren de tegenstrijdige wensen van de huidige consument op een plek die normaliter al gauw over het hoofd wordt gezien.

We creëren de mogelijkheid zelf vorm te geven aan een vrijstaande woning in een kleinschalige groene omgeving midden in het centrum van de stad met alle voorzieningen bij de hand.

Geheel naar het oorspronkelijke idee van Van Couwelaar wordt de voorgevel van het Bischoff-gebouw hoger opgetrokken. Dit wordt echter niet gedaan met een ‘’stenen’’ gevel, maar een groene gevel.

Achter de groene gevel ontstaat een eigen wereld op het dak, een buurtje dat een duidelijke identiteit verschaft aan de bewoners. Op het plein krijg je een vermoeden van de woonwereld achter het groen door de 2 woningen die door het scherm schieten.

Op het niveau van de huidige 3e bouwlaag wordt een mooie parkachtige omgeving gecreëerd voor gemeenschappelijk gebruik. Vrij in dit park staan 5 woningen. Een overdekte ruimte en een terras zijn privé-buitenruimtes bij de woning. Het is een veilig gebied en een oase van rust.

De ontsluiting van het buurtje vindt plaats op het plein. De fiets gaat mee naar boven en kan gestald worden in een gemeenschappelijk fietsenberging.

De dakvilla’s van elk zo’n 150 m2 groot en kunnen naar eigen inzicht ingedeeld worden. Door de vrijstaande positie kan er overal licht naar binnen stromen. Aanpassing aan veranderende wensen in de toekomst is door de losse positie eenvoudig te realiseren.

Deze tegendraadse oplossing kan het bijdragen aan de herkenbaarheid van de markt van Hengelo. Een Beeldmerk in wording!

2010-2011 BNA Kring Twente en Architectuurcentrum Twente verbouw, woningbouw