Ontwerpproces
Het ontwerpproces wordt gesplitst in schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. Met elkaar groeien we naar het definitieve plan toe. Het is een samenspel. We werken van grof naar fijn. Van een schaalniveau 1:200 naar 1:5.
Bij het schetsontwerp gaat het er vooral om de opgave goed in de vingers te krijgen, uw wensen te vertalen, bijzondere kwaliteit in de opgave te verwerken. Dat doen we veelal door verschillende mogelijkheden inzichtelijk te maken. We bespreken met u de voor- en nadelen. Hoe ligt het plan t.o.v. de omgeving, hoe verwerken we bezonning, het uitzicht? Welke relaties zijn belangrijk? Hoe benader je het gebouw, waar komt de entree, waar wordt geparkeerd, etc.? Ook wordt de massa van het plan onderzocht. Hoe groot, welke vorm, welke oriëntaties. Hier wordt ook de eerste check gedaan m.b.t. de kosten d.m.v. kengetallen.
Nadat er keuzes zijn gemaakt wordt het plan verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Er worden gesprekken gevoerd met een constructeur. Vragen m.b.t. de installaties komen aan bod.
Vaak wordt er ergens tijdens het voorlopig of definitief ontwerp een afspraak met de gemeente gemaakt. Soms vindt die eerste check door de gemeente plaats d.m.v. een aanvraag principe-uitspraak. De gemeente controleert de plannen op hoofdzaken; situatie, parkeernormen, bestemmingsplan, welstand / beeldkwaliteitsplan.
Uiteindelijk groeit het plan naar een definitief ontwerp. Het ontwerp waar u helemaal achter kunt staan; uw ideaal. De gevels, plattegronden en doorsnede zijn vastgelegd. We gaan verder verfijnen, met name de technische zaken verder uitwerken, materialiseren, detailleren, kleuren bepalen, ect..