Duurzaam bouwen
Duurzame ontwikkeling is ‘een ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien’. De term is in de mode geraakt na de conferentie voor milieu en ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN) in 1992 in Rio de Janeiro. De lidstaten hebben daar afgesproken te streven naar duurzame ontwikkeling.
Duurzaamheid moet integraal worden meegenomen in ontwerp- en bouwproces. Het begint bij het formuleren van het programma van eisen en natuurlijk heeft het ook alles te maken met hoe het gebouw uiteindelijk gebruikt zal worden.
Duurzaam bouwen heeft te maken met water, energie, materialen, afval, binnenmilieu.
Deze zaken staan niet los van elkaar. Er zijn tools ontwikkeld zoals het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen tot compleet uitgekiende concepten zoals het Passiefhuis. Daarnaast is er een enorme ontwikkeling gaande op het gebied van de energievoorziening.
Wij hebben een gedegen basiskennis, maar indien nodig wordt er bij derden advies ingewonnen. De ontwikkelingen, zeker op het gebied van duurzame energiesystemen, gaan momenteel razendsnel.
Er zijn goede en slechte voorbeelden. Het is de kunst om die oplossingen te kiezen die het best bij de opdrachtgever / eindgebruiker passen. Wij dragen oplossingen aan en leggen alternatieven voor. U bepaalt wat we doen, hoe ver we gaan.
AMI zoekt de oplossingen liever niet in grote ingewikkelde installaties; Bij ’t Moriaantje worden 20 woningen verwarmd met 2 cv-ketels. Voor het casco wordt gebruik gemaakt van houtskeletbouw. Hout is een vernieuwbaar product. Daarnaast kan met een houtskeletbouwelement gemakkelijk een grote isolatiewaarde worden gerealiseerd.
Hieronder staan een aantal projecten met kort de duurzame maatregelen. Voor meer informatie van een project kunt u op de homepage bij de betreffende projecten kijken.
–Woonhuis Biesbosch en Nieuwkoop; beide staan in een gebied zonder gas. Hoge isolatiewaardes voor de gevels en het dak, warmtepomp die gebruik maakt van bodemwarmte, vloerverwarming en -koeling, deels zonwering op zuid, zelfregelende ventilatieroosters, kelder. Met toevoeging van zonnepanelen op het dak kan de woning gemakkelijk energienul worden.
–Woonhuis Made; gunstig ontwerp, hoge isolatiewaardes voor de gevels en het dak, HR-ketel, vloerverwarming en –koeling, deels zonwering op zuid, zelfregelende ventilatieroosters. Deze woning van 1000 m3 met standaard uitrusting heeft met 11 zonnepanelen een EPC van 0,6.
–Woonhuis Woubrugge; gunstige oriëntatie woonruimtes en slaapruimtes, hoge isolatiewaardes voor de gevels en het dak, zonneboiler voor de verwarming, gebalanceerd ventileren waarbij de aangevoerde lucht wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht.
–Seniorenwoningen Wormer; houtskeletbouw met hoge isolatiewaardes voor de gevels en het dak, wintertuin, warmtepompboiler die warmte terugwint uit de afgevoerde ventilatielucht, gebalanceerd ventileren waarbij de warme lucht van de wintertuin wordt gebruikt. 2 traditionele cv-ketels verwarmen 20 woningen.
U kunt natuurlijk via google e.d. informatie over duurzaam bouwen vinden.
Om u snel wegwijs te maken noemen wij hier;
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzaam-bouwen-en-verbouwen
www.milieucentraal.nl
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/duurzaam-bouwen-categorie-h
www.vibaexpo.nl
www.aantoonbaarduurzaambouwen.nl
www.kenniscentrumduurzaambouwen.nl